Skip to main content

Ontstaan van marmer

Marmer wordt gezien als de meest bekende en populairste natuursteen soort. Het heeft zijn naam te danken aan het Griekse woord marmaros, dat “glanzende steen” betekent. Je kunt marmer herkennen aan zijn kristalstructuur. Deze kristallen zijn gevormd doordat kalksteen in de gebergtes miljoenen jaren zijn onderworpen aan geologische processen als enorme druk en temperatuurverschillen. Marmer oftewel gemetamorfoseerd kalksteen is te herkennen aan zijn aders en kleurschakeringen, daardoor is elke steen uniek.

Het winnen van marmer

De werkmethoden en de afmetingen van de gewonnen blokken marmer zijn imposant. Een blok kan gemakkelijk 1,5 x 2 x 3 meter groot zijn, met een gewicht van 19 ton. De maximaal te winnen afmeting wordt bepaald door natuurlijke breuklijnen in de groeve en het beschikbare materieel. De blokken worden met speciale watergekoelde boren en zagen uit de berg gehaald, waarna deze door moderne machines met diamantzagen in platen worden gezaagd.

Hoe om te gaan met marmer

Als kalkgesteente blijft marmer gevoelig voor vlekken en krassen. Laat daarom geen vetten of voedingsmiddelen op uw marmer liggen. Wees extra voorzichtig met fruitzuren, koolzuurhoudende frisdranken, azijn en citrusvruchten. Vermijd oppervlakte contact met het schuiven van scherpe of zware voorwerpen. Plaats hete pannen en deksels niet direct op het oppervlak maar gebruik een onderzetter. Ga nooit op het blad staan of zitten.